donderdag, februari 9, 2023

De comeback van twee afgeschreven sporthelden

Men vertelt je niet iedere dag dat je doodgaat. Dat je nog vijf tot zeven maanden te leven hebt. Goedemorgen dokter; teelbalkanker met uitzaaiingen in de borst. Het overkwam de toenmalig 31 jarige National Hunt jockey Bob Champion. Jockeys daar verwacht men van dat ze topfit en beresterk zijn. Een gezonde levensstijl wil ik het beroep van National Hunt jockey niet noemen maar in de basis zijn ze erg zuinig op hun lijf en ledenen. Sporters in hart en nieren. Bob Champion is het allemaal: succesvol als sportman, een goede kop met haar, mooie auto en doet het ook goed bij de vrouwtjes. Deze juli in 1979 gaat Bob dus niet snel vergeten… En dan is er Aldaniti een top klasse steeplechaser die in het 1978/79 National Hunt seizoen derde werd in de Cheltenham Gold Cup en als tweede eindigde in de Scottish Grand National. Het favoriete paard van Bob. Maar als iets van uit een filmscript raakt het favoriete paard van Bob ook ernstig geblesseerd en net als de jockey lijkt het zeker dat hij nooit meer zal racen. Maar in zijn ziekenhuisbed, terwijl hij de kanker bestreed en de meest pijnlijke behandelingen onderging, zegt Bob Champion tegen trainer Josh Gifford die een afscheidsbezoek kwam brengen: ‘Aldaniti en ik zullen gewoon samen onze comeback moeten maken, mag ik hem rijden in de National als ik weer fit ben? Vanaf dat moment was het zijn droom om de Grand National te winnen op zijn favoriete paard. De kans dat het ook echt zou gebeuren lijkt nihil. Maar in april 1981 staat het duo aan de start. Josh raadde Bob aan rustig te beginnen maar al na de eerste fence neemt Aldaniti de kop om deze nooit meer af te geven. Ze hebben de finish als winaars gehaald.

Een heroïsch verhaal natuurlijk hetgeen ook verfilmd is. In de film Champions speelt John Hurt de rol van Bob Champion. Naast zijn activiteiten in de paardensport begon Bob zijn Bob Champion trust waarbij hij veel geld wist in te zamelen voor kankeronderzoek. Hij werd benoemd tot Commander of the Order of the British Empire (CBE) in 2021 New Year Honours voor zijn bijdrage in het prostaat and testikel kanker onderzoek.[#bobchampion#mallemolen#aintree#aldaniti#wijkbijduurstede#liverpool#grandnational

Latest

TV Uitwijk tennistrainer Paul Pastor haalt padel diploma binnen

Tennistrainer Paul Pastor heeft deze week zijn padel licentie...

Kraken Blond van brouwerij Stadshaven nu van het vat in de MalleMolen

Bestel dit lekker doordrinkbare bier van het vat in...

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Voor het derde seizoen op rij zal er een...

Great White van het vat in de MalleMolen

Een traditioneel witbier met een prachtige uitstraling!Stadshaven Brouwerij Great...

Newsletter

spot_img

Don't miss

TV Uitwijk tennistrainer Paul Pastor haalt padel diploma binnen

Tennistrainer Paul Pastor heeft deze week zijn padel licentie...

Kraken Blond van brouwerij Stadshaven nu van het vat in de MalleMolen

Bestel dit lekker doordrinkbare bier van het vat in...

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Voor het derde seizoen op rij zal er een...

Great White van het vat in de MalleMolen

Een traditioneel witbier met een prachtige uitstraling!Stadshaven Brouwerij Great...

Zeven goed bij de V75 levert €93.415,20 op.

Hieronder de uitslag van de V75 RaceNr.PaardRijderV%Voorlopige uitslagV75-17BOTTNAS IDOLSovik...

TV Uitwijk tennistrainer Paul Pastor haalt padel diploma binnen

Tennistrainer Paul Pastor heeft deze week zijn padel licentie gehaald en staat te popelen om padel lessen te gaan geven bij TV Uitwijk. Afgelopen...

Kraken Blond van brouwerij Stadshaven nu van het vat in de MalleMolen

Bestel dit lekker doordrinkbare bier van het vat in de MalleMolen en laat je gedachten varen. Voel de moutige omhelzing en proef de lichte,...

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Voor het derde seizoen op rij zal er een ambitieuze dame aan de start van de Ford Fiesta Sprint Cup Nederland verschijnen. Esmee Kosterman...