donderdag, februari 9, 2023

De vergeten frontsoldaat van de muzikale revolutie in Liverpool

In de vierde bijdrage voor deze rubriek wordt het maareens tijd om het over
The Beatles te hebben.
Weinig personen hebben namelijk een grotere invloed gehad op de
identiteit van Liverpool als die vier langharige muzikanten.
Aan de andere kant: over The Beatles is alles al gezegd en
geschreven. Daarom gaat dit verhaal over de man die, voor
de grote doorbraak van The Beatles, de verpersoonlijking
was van de muzikale revolutie in Liverpool. Zijn naam is Rory Storm.

Tom Egbers heeft het (tragische) verhaal van Rory Storm beschreven in het boek Rory Storm: Hoe de koning van Liverpool werd onttroond door The Beatles. Zijn echte naam
is Alan Caldwell en iedereen in Liverpool kent hem. Hij is cool, knap en zanger in zijn eigen band, Rory Storm and the Hurricanes. Eind jaren ’50 breken ze door. Het is een tijd van grote veranderingen. De suffe, naoorlogse jaren maken plaats voor de energieke en avontuurlijke jaren ’60. Jazz is uit, rock-‘n-roll is in.

In Liverpool moeten ze wel even wennen aan die nieuwe muziek. Wanneer Rory en zijn Hurricanes in de legendarische Cavern optreden, worden ze uitgejouwd en bekogeld met pennies. Het publiek wil rode wijn drinken en naar rustige jazz luisteren, maar krijgt uit Amerika overgewaaide rock-‘n-roll te horen. Whole Lotta Shakin’ Goin’ On van Jerry Lee Lewis knalt uit de speakers, terwijl Rory met zijn heupen staat te zwaaien op het kleine podium. Het optreden wordt na twee nummers stopgezet.

Toch is de toon gezet. Rory en zijn Hurricanes vinden steeds meer publiek voor hun nieuwe sound. De zalen vullen zich in rap tempo met uitzinnige jongeren. Met name Rory steelt de show: hij rijdt rond in een felroze sportauto en kleedt zich op het podium in extravagante Elvis-kostuums. Tijdens een optreden in de Majestic Ballroom in Birkenhead klimt hij op het balkon, glijdt uit en breekt zijn been. Het doet hem niks. Hij is de koning van Liverpool.page12image19006688

Zomer 1971. Rory met zijn ouders en zijn Chevrolet Impala in Amsterdam.

Nadat ze de clubs in Liverpool wel uitgespeeld hebben, krijgen Rory en zijn band de kans om acht weken lang op te treden in de Kaiserkeller, een rauwe club in Hamburg, vlakbij de Reeperbahn. De jongens happen toe. Er is echter nog een bandje uit Liverpool uitgenodigd om te spelen: The Beatles. De bandleden kennen elkaar goed. Zowel George Harrison als Paul McCartney komt veel bij Rory thuis, omdat ze beiden verliefd zijn op zijn zus Iris. Maar er is ook een gezonde rivaliteit tussen de twee bands: ze willen allebei de beste van Liverpool zijn.

Terug in Engeland wordt de strijd beslist. The Beatles krijgen een platencontract en kloppen even later aan bij Rory. Ze willen dat zijn drummer, Ringo Starr, naar hun band komt.
Rory gaat schoorvoetend akkoord. Terwijl The Beatles de wereld veroveren, vallen The Hurricanes uit elkaar. Rory verlaat Liverpool en begint een carrière als DJ, eerst in Benidorm en daarna in Amsterdam, waar hij op een zolderkamer aan de Derde Weteringdwarsstraat terechtkomt. Het is de tijd van de Flowerpower. Verderop in de straat is het alle dagen feest in het huis van Ramses Shaffy.

Rory is gelukkig in Amsterdam. In Liverpool werd hij constant herinnerd aan zijn onbehaalde succes. ‘Zat Ringo niet in jouw band?’, vragen de mensen aan hem. In Amsterdam kent niemand hem en kan hij zichzelf zijn. Totdat hij bericht krijgt uit Liverpool dat zijn vader is overleden. Hij keert terug om

voor zijn moeder te zorgen, maar al snel verzorgt hij zichzelf niet eens meer. Een steeds hevigere depressie houdt hem thuis. Op een avond neemt hij een handvol slaappillen in en wordt niet meer wakker. Ook zijn moeder (die Rory vermoedelijk vond), pleegt zelfmoord. Tijdens de uitvaart wordt in de kerk You’ll Never Walk Alone gezongen en de crematie is in de wijk Anfield.

Tegenwoordig weet in Liverpool bijna niemand meer wie Rory Storm was. The Beatles zijn daarentegen overal. In de lobby van het Hard Day’s Night Hotel in het centrum hangen duizenden foto’s van de meest invloedrijke popgroep ter wereld. In een hoekje hangt echter één foto die afwijkt van de rest. Het is een portret van Rory Storm, waarop hij recht de camera in kijkt. Een subtiele herinnering aan de koning van Liverpool, voordat hij onttroond werd.

met dank aan Joachim van ALSIN

Latest

TV Uitwijk tennistrainer Paul Pastor haalt padel diploma binnen

Tennistrainer Paul Pastor heeft deze week zijn padel licentie...

Kraken Blond van brouwerij Stadshaven nu van het vat in de MalleMolen

Bestel dit lekker doordrinkbare bier van het vat in...

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Voor het derde seizoen op rij zal er een...

Great White van het vat in de MalleMolen

Een traditioneel witbier met een prachtige uitstraling!Stadshaven Brouwerij Great...

Newsletter

spot_img

Don't miss

TV Uitwijk tennistrainer Paul Pastor haalt padel diploma binnen

Tennistrainer Paul Pastor heeft deze week zijn padel licentie...

Kraken Blond van brouwerij Stadshaven nu van het vat in de MalleMolen

Bestel dit lekker doordrinkbare bier van het vat in...

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Voor het derde seizoen op rij zal er een...

Great White van het vat in de MalleMolen

Een traditioneel witbier met een prachtige uitstraling!Stadshaven Brouwerij Great...

Zeven goed bij de V75 levert €93.415,20 op.

Hieronder de uitslag van de V75 RaceNr.PaardRijderV%Voorlopige uitslagV75-17BOTTNAS IDOLSovik...

TV Uitwijk tennistrainer Paul Pastor haalt padel diploma binnen

Tennistrainer Paul Pastor heeft deze week zijn padel licentie gehaald en staat te popelen om padel lessen te gaan geven bij TV Uitwijk. Afgelopen...

Kraken Blond van brouwerij Stadshaven nu van het vat in de MalleMolen

Bestel dit lekker doordrinkbare bier van het vat in de MalleMolen en laat je gedachten varen. Voel de moutige omhelzing en proef de lichte,...

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Voor het derde seizoen op rij zal er een ambitieuze dame aan de start van de Ford Fiesta Sprint Cup Nederland verschijnen. Esmee Kosterman...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in